Fest og alkohol i et liv med diabetes

Skrevet af Sund Fornuft den

Det kan være utroligt svært, at tilpasse sin dagligdag til et liv med diabetes. Ifølge Diabetesforeningen, oplever mange diabetikere ensomhed og problemer med psyken, grundet isolation. Dette medfører mangel på sociale relationer og et socialt liv. Dette kan være på grund af, at mange unge mennesker nu til dags sætter lighedstegn mellem socialt liv og alkohol. Noget som nykonstaterede diabetikere har ambivalente følelser over for.

Kasper som er 24 år gammel og type 1 diabetiker, kan nikke genkendende til ovenstående udsagn om, at alkohol og et socialt liv meget ofte hænger sammen. 

Læs med i artiklen for, at få indblik i hvordan Kasper har taget hånd udfordringen: alkohol og diabetes.

 

Faktaboks: “Diabetes i korte træk”.

Diabetes, også kendt som sukkersyge, er en kronisk sygdom  og  som er opdelt i type 1 og 2. Både type 1 og 2 har beskadiget bugspytkirtel, som leder til fejl i optagelsen af bl.a. sukker pga. manglende insulin. Type 2 er anset for, at være en sygdom som kan påvirkes gennem motion og lign, mens at type 1 er en autoimmun sygdom og dermed mere kompleks.

 

Da vi spurgte Kasper hvilke forholdsregler, han gjorde sig om motion, alkohol og diabetes generelt, svarede han, at der havde været et skift i hans tankegang.

“Jeg startede lige efter diagnosen med, at være bange og skeptisk overfor alt, der blev præsenteret for mig. Det kunne være lige fra kosten til, hvorvidt jeg skulle dyrke motion og hvordan dette skulle foregå. Men det gik op for mig en dag, at jeg blev nødt til, at finde en vej fremad i livet?”.

 

Sådan får Kasper diabetes og byture til at gå hånd i hånd

Kasper forklarede, at hvis han skulle ud og drikke med vennerne, var der en bestemt måde, han skulle gøre det på. Han starter med, at tage sit blodsukker for, at finde ud af hvad det er på. Derefter tager han sin langtids-insulin og når det er klaret begynder han, at gøre sig klar til byturen. Han sørger ofte for, at spise hjemme, da han så slipper for, at skulle stikke sig med insulin i byen.

Under byturen tænker han ikke specielt meget på, at han har diabetes. Kasper drikker og hygger sig med sine venner og har lært sig selv, at kunne ignorere blodsukkermåling, indtil han er hjemme igen. Kasper bringer dog, altid en lille taske med sit udstyr, hvis nu at der skulle ske noget uventet. 

 

Første bytur efter diagnosen

Det var en dag efter skole, hvor Kasper og vennerne besluttede sig for, at tage i fredagsbaren. Han var meget påpasselig, men fandt hurtigt støtte i en bestemt drink, som han godt kunne lide og som indeholdt sukker. På den måde vidste han, at blodsukkeret i hvert fald ikke blev for lavt. Kasper beskrev, at det var en underlig fornemmelse, at “få lov” til at glemme sin diabetes for en aften, men også svært, fordi det er sådan en indgroet del af én, at det er svært at smide. Det er dog noget, han blev bedre til efter flere byture. Kasper er sidenhen blevet mere fri og tænker han ikke synderlig over, hvad han drikker. Kasper beskrev, det som en måde hvorpå, han kunne føle sig som andre, der ikke havde diabetes. Nu kunne han opleve verden uden målinger og stik før hvert måltid og det beskrev han som værende en ting som han havde savnet. 

 

Sidst på aftenen

Når det kommer til slutningen af en bytur, så begynder Kasper, at tænke på hvordan turen hjemad skal foregå. Her er der et tip om, at man kan tage på McDonalds. Inden du tænker typisk ungdommen, så læs lige med, er er nemlig en helt plausibel årsag. Fastfood indeholder nemlig en vis mængde fedt, hvilket vil sænke optagelsen af sukker og dermed sænke stigningen i blodsukkeret lang nok tid til, at Kasper kan nå hjem under dynen. Når han er kommet hjem tager han sit blodsukker igen. 

Tilbageblik

Når Kasper kigger tilbage på det, var han positivt overrasket over sin udvikling. Han var gået fra nærmest, at have opgivet sin ungdom, fordi diabetesdiagnosen i starten føltes valtoverskyggende til, at det blev et normalt liv med små bump på vejen. Han fremhæver dog, at meget af sikkerheden også ligger i, at han har skiftet insulintype, så han han ikke længere er nødsaget til at tage det på det eksakte tidspunkt, men kan få det klaret inden han tager afsted.

Kasper mener, at man skal være modig og turde at prøve, for at finde måden, der passer til én og sige fra hvis der er noget, man ikke vil. Det er vigtigt, at man finder ro i det og tager sin tid til finde sin egen vej. Hvis ikke man gør det bliver det, ifølge Kasper, ikke den hyggelige stund, man gerne vil have det til at være. Man kan ved mod og struktur komme meget langt, da man kan planlægge sig ud af mange af problemerne, fortæller Kasper.

 


Del dette opslag



← Ældre opslag Nyere opslag →


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de bliver udgivet