Energi og byggesten

Skrevet af Sund Fornuft den

Vitaminer er kroppens energi og mineraler er kroppens byggesten, og vi har selvfølgelig brug for begge dele, det ved vi idag.

Men engang delte man det meget mere hierakisk op. Vitaminerne fik en slags særstatus, da man mente, at de simpelthen var vitale, altså livsvigtige for kroppen, mens mineralerne var sådan en sekundær masse.

Det kom særligt til udtryk i den måde man navngav de to grupper på. For egentlig så er begge grupper mineraler, men fordi man anså den ene gruppe for vitale, lagde man det ind i navnet ved at kalde den gruppe mineraler for vitaminer. Altså 'vita' for vitale og 'miner' for mineraler. 

Det er lidt pudsigt for i dag kalder vi det jo 'vitaminer og mineraler', men i ordets forstand så er det faktisk det samme som at kalde det for 'vitale mineraler og mineraler' og det er lidt noget pjat, da vi i dag ved at begge dele er vitale.

Et eksempel på hvordan vi bruger mineralerne er fx.  at folk med uro i benene og muskelkramper i dag kan få glæde af magnesium. Magnesium er et mineral der indgår i mere end 30 enzympocessor i kroppen. Ergo mineraler er ikke blot en sekundær masse, tværtimod. 

Derimod er der mange der betragter vitaminerne som kroppens energi, mens mineralerne er byggestenene. Er man lav på energi er der derfor nogen der har glæde af ekstra b-vitaminer, mens kalken bl.a. er byggekomponent i dine knogler.
Både b-vitaminer og kalk indgår selvfølgelig i mange flere processer, dette er blot eksempler.

Lidt forenklet kan man sammenligne det med en byggeplads. Vitaminerne er energien altså håndværkerne, mens mineralerne er murstenene. Og du har brug for begge dele, hvis du vil bygge et hus.

 


Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de bliver udgivet