Et aktivt liv med diabetes
Skrevet af Sund Fornuft den
Tiden efter, at man bliver diagnosticeret med den kroniske sygdom: type 1 diabetes kan være udfordrende da man skal til at lære helt nye vaner. Særligt fortæller Kasper, hvordan han følte sig overvældet i forhold til hverdagens forskellige aktiviteter og hvordan han kunne fortsætte et aktivt liv med sin diabetes idet ens aktivitetsniveau har indflydelse på blodsukkeret.
Læs videre i artiklen for at finde ud af, hvad Kasper har gjort sig af erfaringer om motion, samt hvordan cardio træning og styrketræning påvirker blodsukkeret. Vi vil i denne artikel undersøge, hvorvidt Kasper kan kontrollere sit blodsukker via motion og træning.
Faktaboks: “Diabetes i korte træk”. Diabetes, også kendt som sukkersyge, er en kronisk sygdom, som er opdelt i type 1 og 2. Både type 1 og 2 har beskadiget bugspytkirtel, som leder til fejl i optagelsen af bl.a. sukker pga. manglende insulin. Type 2 er anset for, at være en sygdom som kan påvirkes gennem livsstil, mens type 1 er en autoimmun sygdom og dermed mere kompleks. |
Før styrketræning
Kasper plejer, at tage sit blodsukker før hver træning for, at være sikker på, at det ligger på et fornuftigt niveau. Vi målte Kaspers blodsukker før og efter hver session for, at kunne se udviklingen i tallene og undersøge, hvorvidt Kasper kan styre sit blodsukker gennem træning og motion.
Efter første måling var Kaspers blodsukker på 6,5 mmol/l. Dette mente han var for lavt, så han drak lidt af den appelsinjuice, han havde taget med. Han ventede 10 min for, at få juicen optaget og gik derefter igang med styrketræning. Kasper forklarede, at han havde lært af Steno Diabetes Center, at blodsukkeret skulle være på omkring 7-8 mmol/l før en træning, og det var disse retningslinjer, der gjorde en ubekymret træning mulig.
Vi startede forsøget med, at lave styrketræning i ca 45 min og målte derefter blodsukkeret igen. Denne gang målte vi blodsukkeret til 10,1 mmol/l. Det var ikke en overraskelse, da det er normalt, at blodsukker vil stige under styrketræning. Det er nu vigtigt, at lægge mærke til, hvad det er der kan gøres for, at blodsukkeret bliver normalt igen.
Før cardio træning
Vi fortsatte forsøget på et løbebånd, netop fordi Kasper var blevet instrueret i at kombinere cardio træning og styrketræning, for at imødekomme stigningen i blodsukkeret.
Vi målte blodsukkeret efter løbeturen og blodsukkeret lå på 7,5 mmol/l, hvilket er næsten det samme som udgangspunktet. Der er en lille forskel på blodsukkeret, som inden lå på 6,5 til et blodsukker på 7,5 efter træningen. Kasper mente, at de nævnte retningslinjer gør, at han kan træne på lige fod med hans venner.
"Motion og styrketræning gør mig glad, så det betyder meget for mig, at jeg kan træne og samtidig være i balance med min diabetes." Fortæller Kasper der her giver faklen videre.
Del dette opslag
- 0 Kommentar
- Tags: Tema - diabetes