I en tidligere artikel fortalte vi om FODMAP diæten. I denne artikel vil Liva V, 26 år fortælle om hendes personlige oplevelser med FODMAP-diæten.

Skrevet af Sund Fornuft den

Liva V, 26 år: ‘’Jeg var utroligt påvirket psykisk. Ubehaget i min mave gjorde mig i dårligt humør, og jeg var meget bevidst om min krop.’’

 

I en tidligere artikel fortalte vi om FODMAP diæten. I denne artikel vil Liva V, 26 år fortælle om hendes personlige oplevelser med  FODMAP-diæten.

 

Faktaboks: ‘’FODMAP- diæten i korte træk’’

FODMAP-diæten går ud på at begrænse eller helt udelukke fødevarer med særlige kulhydrater i en periode, for derefter at reintroducere fødevarerne én efter én, for at se om man reagerer uhensigtsmæssigt. Det omhandler kulhydrater, der findes i alt fra frugt, korn, grønt og mejeriprodukter.

 

Du har levet efter low FODMAP-diæten, hvordan blev du bekendt med denne?

 

‘’Jeg gik i flere år og mistænkte at jeg havde gluten-allergi, men det var  ikke udelukkelsen af gluten, der gjorde den store forskel på sigt. En bekendt, der studeret til klinisk diætist, gjorde mig opmærksom på low FODMAP-diæten og hun foreslog mig at prøve den, da hun mente, at den kunne være relevant i forhold til de symptomer, jeg beskrev.’’

 

 

Hvilke effekter mærkede du og hvor hurtigt?

 

‘’Jeg mærkede allerede effekten efter få dage. Jeg følte mig ikke oppustet og havde ikke samme ubehag i maven, som jeg normalt ellers havde døjet med på daglig basis. I fasen hvor man begynder at indtage de fødevare, man ellers havde valgt fra, blev det ret tydeligt hvilke jeg reagerede på - det var blandt andet fødevare som jeg ikke selv havde tænkt kunne skabe problemer for min mave. Spiste jeg eksempelvis et æble, ville jeg opleve helt de samme symptomer som inden jeg startede på low FODMAP diæten. Jeg har for eksempel ikke spist hverken æbler eller pærer i 3 år nu, men har selvfølgelig reintroduceret mange andre fødevarer.’’

 

Hvad var udfordringerne?

 

‘’Diæten er ret omfattende at skulle følge - i starten støttede jeg mig meget til en low FODMAP-app, som jeg havde på mobilen, når jeg var ude at handle, for at kunne huske hvilke fødevare jeg skulle undgå og hvilke der var okay. Det var let at bevare motivationen til at gennemføre diæten, fordi den periode hvor man undgår disse fødevare, kun er i en begrænset periode. Jeg tog 4-5 uger hvor jeg valgte alle de ‘’uhensigtsmæssige’’ fødevare fra. Jeg var udfordret af, at der på det tidspunkt ikke var så mange steder at finde low FODMAP-diæt opskrifter.’’

 

Hvad ville du ønske du vidste inden du gik i gang med FODMAP?

 

‘’Jeg ville ønske at jeg havde haft et bredere kendskab til alternative fødevare der kunne erstatte dem der skulle vælges fra. Jeg vidste heller ikke hvor jeg kunne gå hen for at få vejledning til alternative fødevare. I stedet for bare at kigge på listerne med hvad jeg ‘’ikke måtte spise’’, kunne det helt klart have været gavnligt at se nogle eksempler på opskrifter  - eller at jeg selv havde lavet nogle opskrifter ud fra de fødevare som var ‘’godkendte’’.  Hvis jeg skal komme med et godt råd, er det at kigge på listen med de fødevare man MÅ spise og ikke sidde og dvæle ved listen over fødevare der skal fravælges under diæten  - det er ihvertfald min erfaring.’’

 

Kan du nævne eksempler på, hvordan du har erstattet de fødevare der gav dig ubehag?

 

‘’Jeg reagerede blandt andet på mejeriprodukter, der i dag heldigvis er lette at erstatte. Jeg er især blevet glad for havredrik, som er super lækkert i kaffen og morgengrøden.’’

Har det været svært  at deltage i sociale arrangementer?

‘’Umiddelbart har jeg ikke oplevet nogle problemer i forhold til arrangementer - der er som regel et eller andet der er helt okay for mig at spise. Det er faktisk også min opfattelse at folk er mere ‘’villige’’ til at tage hensyn når det handler om ‘’allergier’’  fremfor hvis det var en slankekur. I starten, i forhold til for eksempel mejeriprodukter, kunne jeg godt føle mig lidt besværlig overfor min familie, men jeg har kun oplevet at folk har været forstående og behjælpelige med at finde alternativer til mig. For ens egen skyld, når man oplever den ubehag man gør i forbindelse med at spise særlige fødevare, er det heller ikke fristende at ‘’falde i’’  som hvis det var fordi man bare var på kur - så på den måde giver det psykisk bare rigtig god mening ikke at spise det man ved man reagerer på.’’

 

 

Hvad har FODMAP gjort for dig i dag?

 

‘’Jeg var utroligt påvirket psykisk. Ubehaget i min mave gjorde mig i dårligt humør, og jeg var meget bevidst om min krop, når jeg var oppustet. Jeg var på vagt hver gang jeg skulle spise, fordi jeg ikke var klar over hvad det var som trickede - jeg kunne slet ikke nyde mad på samme måde, som jeg kan i dag. I dag ved jeg hvilke fødevare jeg skal undgå og hvilke jeg kan spise i moderate mængder - jeg føler mig ikke begrænset i forhold til de fødevare jeg kan indtage, tværtimod er min horisont for alternative fødevare og lækre opskrifter blevet udvidet. Jeg kan nyde mad meget mere nu, fordi jeg ved at den mad jeg indtager, ikke fremprovokerer de symptomer jeg tidligere led under. Low FODMAP-diæten har helt klart givet mig en ro omkring mit forhold til mad og en langt bedre livskvalitet.’’


Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de bliver udgivet