Ubehag i maven - Har du hørt om FODMAP Diæten?

Skrevet af Sund Fornuft den

FODMAP diæten er et værktøj blandt kostvejledere og kliniske diætister. Det er ikke en helbredende diæt, men en lindrende diæt, der hjælper dig til at blive klogere på hvad din mave reagerer på.

 

Hvad er FODMAP-diæten?

Det er langt fra ens for alle, men mange oplever luft i maven, vekslende afføring og generel ubehag hvilket kan skyldes en manglende enzymnedbrydelse af en gruppe kulhydrater i tyndtarmen der medfører, at maden transporteres for hurtigt gennem tyndtarmen til tyktarmen.

FODMAP-diæten er udviklet over en tiårig periode, på Monash University i Australien, af diætist Sue Shepherd og læge Peter Gibson.

Formålet med diæten er at få vished over, hvorfor man får mavegener.

To faser af FODMAP-diæten

Diæten inddeles i to faser: 1. fase er en eliminationsfase og 2. fase en reintroduktionsfase. Ydermere er fødevarenede inddelt i lister af ‘’grønne’’ fødevare, altså en liste hvor man må spise alt på under eliminationsfasen,  ‘’gule’’ fødevare, hvor der må spises moderat fra under eliminationsfasen  og ‘’røde’’ fødevare, som udgøres af fødevare man helst skal holde sig i eliminationsfasen

Eliminationsfasen varer 2-6 uger og her er målet at blive symptomfri. På denne måde kan man let vurdere hvad kroppen reagere på i 2. fase, altså reintroduktionsfasen. I reintroduktionsfasen testes på systematisk vis de fødevarer, man valgte fra i eliminationsfasen. 

Hvilke slags kulhydrater der gør udfaldet, eller i hvor store mængder kan være meget individuelt, men flere  videnskabelige studier har vist gode resultater i forholdet mellem FODMAP-diæten  og mængden af luft i maven og oppustethed.

FODMAP-diæten kan være vanskelig at gennemføre, særligt i starten, og du bør derfor alliere dig med en diætist eller ernæringsterapeut med erfaring på mavetarmområdet.

 


Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de bliver udgivet