En etisk og bæredygtig sojaproduktion
Skrevet af Sund Fornuft den
Sojabønnen er en bælgfrugt i familie med kidneybønner og butterbeans. Sojabønnen og edamamebønner er begge naturlige sojaprodukter - men soja bruges ligeledes også i fremstillingen af mange forskellige fødevarer, her at nævne sojasauce, tofu, soyamælk, sojayoghurt, sojapølser, vegetariske kødalternativer osv.
Bæredygtighed handler ikke kun om fravalget af kød
Når man skal gøre sig overvejelser om bæredygtighed og etik, handler det ikke blot om fravalg af kød - men også om en ansvarlig og bæredygtig produktion af soja. Dette indebærer en produktion, som hverken støtter eller er involveret i børnearbejde, tvangsarbejde, eller overgreb - og ikke at købe sojabønner, der er dyrket på arealer, der efter maj 2009 er ryddet for naturlig vegetation.
Foder er afgørende for bæredygtigheden
Soja bruges også i omfattende mængder også som foder i den danske kødproduktion. Grundet et generelt stigende kødforbrug verdenen over, medvirker det ligeledes en vækst i sojaproduktionen. I gennemsnit spiser hvert individ i dag omkring 30% mere kød end i 1980 - og samtidigt med at verdensbefolkningen vokser, medvirker dette en stor stigning i sojaproduktionen.
Danske landmænd skal hvert år skal mætte omkring 33 millioner svin. Dette betyder, at omkring 2/3 af landbrugsarealet i dag anvendes til produktion af dyrefoder.
Dette er enormt ineffektivt, da dyr spiser deres egen vægt mange gange i deres levetid før de slagtes. Denne soja vil i stedet kunne brødføde store dele af verdensbefolkningen, hvor sojaen vil kunne mætte menneskers munde frem for dyrenes.
Danmark er et landbrugsland, hvorfor den danske produktion og eksport af svin er vigtig for vores økonomi. Problemet er blot at 65% af den danske sojaimport kommer fra Brasilien, Argentina og Paraguay, hvor der er høj risiko for ulovlig rydning af regnskove. Man kunne dermed næsten sige, der er en sammenhæng mellem ulovlig rydning af skove til det svinekød, vi danskere kan vælge i køledisken.
En etisk forsvarlig produktion
I værdikæden for dansk grisekød stammer mere end 90 procent af klimapåvirkningen fra foderproduktion og gødningshåndtering. Dette betyder ligeledes, at af den årlige import af soja i Danmark, der i 2019 lå på ca. 1,7 millioner tons, blev der brugt 0,9 millioner tons til grisefoder.
Der er af denne grund, kommet et stort fokus på en ansvarlig produktion af soja.
Store danske virksomheder som Landbrug & Fødevarer og Danish Crown, stiller nu derfor krav til, at soja som foderforbrug skal leve op til en række kriterier for en ansvarlig produktion, som tager hensyn til skov, natur og lokalbefolkningen i producentlandene. Dette er ligeledes med henblik på, at bæredygtigt foder er en væsentlig og nødvendig forudsætning for bæredygtigt kød.
Del dette opslag
- 0 Kommentar
- Tags: • Klimamad