Så meget vand spiser du
Skrevet af Sund Fornuft den
I den offentlige debat om klima, miljø og bæredygtighed samt deres interaktion med fødevarer, er det vigtigt at forstå, hvorfor kødproduktionen har så problematisk en rolle. I samme flæng inddrages ofte vores CO2 udledning samt vandforbrug. De to begreber hænger i mange tilfælde sammen - specielt når vi snakker om vandforbruget i henhold til fødevareproduktionen.
Jordens vandforbrug er en indikator på klodens tilstand
Der er mange årsager, faktorer og aspekter, som kan inddrages og belyses, når man snakker om sammenhængen mellem kød og vores klima. I denne artikel tages der udgangspunkt i den mængde vand, som forbruges, når der produceres kød - og hvorfor dette spiller en stor rolle for Moder Jord.
Produktionen af kød, kræver et rigtig stort brug af vand. Nogle lande har nok vand, men i andre lande er der kun begrænsede mængder tilgængeligt vand. Om fødevareproduktionen er bæredygtig, afhænger hvor meget vand, der er til rådighed i det pågældende land. Verdenen kan løbe tør for vand og steder vil tørre ud, hvis vi fortsætter som vi gør nu. Derfor er vandforbruget en indikator på jordens tilstand. Danmark er dog en af de eneste lande, som har formået, at mindske deres vandforbrug.
Vandforbruget er stort fra jord til bord
Når man snakker om, at der er et stort vandforbrug ved kødproduktionen, er det ikke blot den vand, som dyrene drikker, der medregnes. Der bruges nemlig også vand på rengøring af stalde, slagtning af dyrene og på dyrkning af det korn som de spiser. Der er ydermere forskel på hvilket kød man spiser. Det kræver ca. 4000 liter vand at producere et kilo kylling, mens et kilo gris kræver ca. 6000 liter vand. Mest vand går der dog til produktionen af oksekød, hvor der går 15.500 liter vand til et kilo.
Oksekød udleder 22,2 kilo CO2 pr. Kilo, hvilket svarer til 160 kilometer kørsel i bil. Oksekød er derfor det mest vandkrævende kød at producere. De dyr som bruges til slagtning i Danmark, spiser ca 78% af det korn som vi producerer. En ko kræver rigtig meget korn, da én ko gennemsnitligt spiser 170 gange sin egen vægt i foder i løbet af sin levetid.
Med det lille regnestykke, er det ikke så underligt, at produktionen af oksekød kræver så meget vand.
Spis planter for vores planet
Ud fra de ovenstående informationer, er det væsentligt at se, at kødproduktionen er meget vandkrævende. Det er yderligere blevet undersøgt, at en plantebaseret kost, vil bidrage til en væsentlig reduktion i vandforbruget. Det er vigtigt, at man finder en ny proteinkilde, hvorfor bælgfrugter er meget populære i en plantebaseret kost. I produktionen af bælgfrugter bruges der 1800 liter vand pr kilo. Produktionen af oksekød kræver altså dermed 8,6 gange så mange liter vand end produktionen af bælgfrugter gør! Til sammenligning kræver grøntsager og rodfrugter 400 liter vand pr kilo og kartofler kræver 300 liter vand pr kg. Produktionen af ét glas komælk kræver 200 liter kontra ét glas soyamælk som kræver 75 liter.
Del dette opslag
- 0 Kommentar
- Tags: • Klimamad