Proteiner fra vegetabilske kilder

Skrevet af Sund Fornuft den

Protein er et næringsstof, som bidrager med energi til kroppen. Det er kroppens byggesten, da det opbygger og vedligeholder kroppens celler og væv, hvorfor det er vigtigt, at få kontinuerlig tilførsel af protein. 

Som tommelfingerregel siger man, at man skal have 0,8-1,1 gram protein pr. kilo kropsvægt. Det er dog ikke ligegyldigt hvilken protein man indtager, da jo dårligere kvalitet proteinet har, des dårligere udnyttelse er der i kroppen. 


En proteinrig og plantebaserede kost

Protein bliver oftest forbundet med store muskler og masser af kød - det findes dog også i store mængder i vegetabilske fødevarer. 

Protein findes i de fleste fødevarer, dog i forskellige mængder. De primære proteinkilder er kød, fisk, æg, mandler, kerneholdigt brød og bælgfrugter. Hvis man undlader animalske fødevarer i ens kost, er det vigtigt, at man sikre ens proteinindtag stadig udgør ca. 10-20% af ens daglige energiindtag, som er NNR’s officielle anbefaling. Man skal derfor tænke i nye baner, når man ønsker at inkorporere mere plantekost i ens hverdag.


Ny primær proteinkilde

Bælgfrugter er super populære i en plantebaserede kost og de kan bidrage til en god mæthedsfornemmelse grundet deres indhold af kostfibre og proteiner. De kan ligeledes tilberedes og anvendes på mange forskellige måder, fx. I salater, vegetar deller, pitabrød, som dip, simreretter, wok, mm. Dette gør at de sjældent bliver kedeligt at anvende i ens kost. 

Der er her forskellige at vælge mellem, for eksempel: Kidneybønner, linser, kikærter, sorte bønner og butterbeans.

Kidneybønner indeholder hele 24 g protein pr. 100 g sammenlignet med oksekød, som indeholder 26 g protein pr. 100 g.


Sammensætningen af protein betyder også noget

Protein er opbygget af aminosyrer. Ud af de 20 aminosyrer er 8 af dem essentielle. Det betyder at kroppen ikke selv kan producere disse aminosyrer, men at den derimod er afhængige af, at få dem tilført via kosten.

Animalske fødevarer indeholder en større mængde af disse 8-9 aminosyrer, end vegetabilske fødevarer gør. Proteinkvaliteten i en fødevarer bestemmes af, hvordan de essentielle aminosyrer er repræsenteret i proteinet.
Proteinkvaliteten i vegetabilske fødevare er nemlig sammensat anderledes end den er i animalske produkter. Af den årsag er det vigtigt, at man som plantespiser er opmærksom på, at man spiser varieret og derved får sine proteiner fra forskellige fødevarer. 


Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de bliver udgivet