Forskellene på vegetabilsk fedt og animalsk fedt

Skrevet af Sund Fornuft den

Fedt er et livsvigtig næringsstof i kroppen. Det bidrager til energi og sørger for vigtige funktioner i kroppen. Det indgår ligeledes i opbygningen af kroppens celler samt hormoner. Fedt findes i de fleste fødevarer, og det er ligeledes afgørende, at man indtager fedt i sin kost. Man skal dog være opmærksom på, mængden af ens indtag samt typen af fedt, da det ikke er ligegyldigt, hvilken slags fedt der indtages. 


De officielle kostråd og anbefalinger

Nordic Nutrition Recommendations, NNR, ligger til grund for de forskellige kostråd. 

Ifølge anbefalingerne fra NNR  bør ens fedtindhold i kosten udgøre 25-40 % af det samlede energiindtag - hvor maks 10% må bestå af mættede fedt. En af de 10 officielle kostråd siger ydermere, at vi skal spise mindre mættet fedt, da danskerne spiser cirka en tredjedel for meget mættet fedt. 

Når man spiser for mange mættede fedtsyrer, kan det medvirke, at cellemembranen får alt for kompakt, stiv og rigid struktur. Dette medfører, at det er sværere for stofferne i blodbanen at trænge igennem, hvilket medfører at cellemembranens funktion forringes.


Kød bidrager med 20% af det mættede fedt i den danske kost

De største kilder til mættet fedt i den danske kost er animalske produkter. Her er der specielt tale om kød og mejeriprodukter. Kød bidrager med 20% af det mættede fedt i den danske kost, hvor ost alene bidrager med 15%. Hvis man ønsker at inkorporere mere bæredygtighed ind i ens madvaner, så kan man med fordel skifte noget af ens kødindtag ud med bælgfrugter. For at give et eksempel, består 100 gram oksekød af 6 gram mættet fedt, hvorimod 100 g linser består af 0,1 gram mættet fedt. 

Hvordan man bliver mere opmærksom på mættet fedt

Hvis man ønsker, at sænke ens indtag af mættede fedt, kan man først og fremmest gå efter produkter med lav fedtprocent - fx skummetmælk i stedet for sødmælk. Man kan forsøge at undgå lagret oste, smør og fløde i ens kost. Som en god tommelfingerregel, er mættet fedt fast ved stuetemperatur, ligesom smør - modsat umættet fedt som er flydende, fx olie. Tænk over ens kødindtag og vælg grønne alternativer i stedet - og ellers gå efter det magre kød og pålæg. 


Del dette opslag← Ældre opslag Nyere opslag →


Skriv en kommentar

Kommentarer skal godkendes før de bliver udgivet